» Upute i održavanje


 

 

Garancijski list za madrace
Produženo jamstvo 10 godina

 

 

 

 

 

Korisni savjeti kod odabira madraca

 

Veličina madraca
Preporučena dužina madraca je minimalno 20 cm na visinu spavača, a širina 90 do 100 cm.

 

Madrac iz dva dijela ili jedan u komadu?
Postoji više tipova madraca prilagođeni različitim tipovima ljudi i navikama spavača. Naš prijedlog je da se madrac prije kupovine obavezno mora isprobati, tako da svatko za sebe procijeni koji mu madrac najviše odgovara jer ne pruža svaki madrac svakome isti osjećaj ugode. Ukoliko je velika razlika u težini između dva spavača uvijek se preporučaju dva odvojena madraca ili je moguće napraviti jednu veliku navlaku u koju idu dvije različite jezgre. Ukoliko uz madrac kupujete podnice sa ručnim ili električnim podizanjem, preporuka su odvojeni madraci.

 

Položaj spavanja i čvrstoća madraca
Položaj spavanja je taj koji definira kojim dijelom tijela smo najviše u kontaktu s površinom na kojoj spavamo, odnosno kojim dijelom najviše opterećujemo madrac.

 

  • Spavanje na leđima
    Težina spavača se ravnomjernije raspoređuje na većoj površini te najviše odgovaraju čvršći madrac tipa Florena.
  • Spavanje na boku
    Najviše su opterećena ramena i bokovi. Tu nisu prikladni tvrđi madraci jer zaustavljaju cirkulaciju na točkama opterečenja, već isključivo mekani madraci koji se prilagođavaju obliku tijela, a pružaju adekvatnu potporu tipa Ergosan.
  • Spavanje na trbuhu
    Optimalna je kombinacija čvrste jezgre koja ima potpornu ulogu i mekšeg gornjeg sloja koji omogućava udobnost tipa Cremosa.

 

Kada je vrijeme da nabavim novi madrac?
Mijenjajte ležaj svakih 10 godina jer prilikom tog perioda ležaj primi oko 20.000 mehaničkih udaraca i upije 2700 litara tjelesne tekućine ili kada primijetite da se vaš madrac deformirao.

 

Da li je važnija podnica ili madrac?
Oboje je veoma važno za ugodno i opušteno spavanje. Madrac zajedno sa podnicom čine krevetni sustav i kao takavi su u ravnomjernom odnosu. Ukoliko kupujete kvalitetniji madrac, potrebno je dodatno uložiti u kvalitetniju podnicu jer madrac svojom kvalitetom ne osigurava zdravo spavanje budući da se ne mogu iskoristiti sve njegove prednosti.

 

Što ukoliko patim od od alergija?
Svi naši madraci imaju antialergijske i antibakterijske navlake koje su skidljive i perive do 60 oC što garantira uništenje većine mikroorganizama i grinja.

 

Što predstavlja zonalna struktura madraca?
Zonalna struktura madraca omogućava bolje rasterećenje težine spavača, a prilagođava se svim bitnijim dijelovima tijela kao što su ramena, leđa i bokovi.

 

 

Pravilno spavanje

Dobro prozračena soba sa sobnom temperaturom između 17 oC i 21 oC  i relativnom vlagom od 40% do 60% idealni su uvjeti za dubok san i relaksiran noćni odmor.

Ugasite svijetla, radio i tv prijemnik. Mrak i mir su osnova zdravog spavanja.

  

 

Održavanje

Madrac obavezno mora ležati na primjerenoj podnici i potrebno je da zrak ispod madraca stalno kruži. Box kreveti su podobni samo za optimo žičane madrace. 

Prevelika vlažnost zraka i niska sobna temperatura ili zatvoreni krevetni sustav mogu dovesti do nastanka neugodnih mrlja (crnih pljesni) na površini navlake madraca.

Nakon prospavane noći dobro provjetriti ležaj kako bi se smanjila prirodna vlažnost ležaja.

Prilikom čišćenja ležaja koristiti običnu četku, a ne usisivač ili tepihklofer.

Posebnu pažnju obratite na uputstvo o upotrebi koje je ušiveno u navlaci madraca.

Preporučeno je redovito okretati madrac prilikom svake promjene posteljine.

 

 
Naslovnica  |  Rječnik pojmova  |  Upute i održavanje  |  Katalozi  |  O firmi  |  Kontakt
 
Copyright © Albena d.o.o. 2010. Sva prava pridrĹľana Development & design: MRI d.o.o.